Strandveilig, Strand App

Samenwerking

Om containerschepen op zee te kunnen controleren vaart een droneteam van de ILT mee aan boord van een kustwachtschip. Hierdoor is de inzet van een helikopter niet meer nodig. “Omdat de ILT en Kustwacht samenwerken kunnen middelen zo effectief mogelijk worden ingezet”, aldus ILT Liaison, Norwin Kraaij. “Zo vaart het Aerosensing team van de ILT mee op een noodhulpsleper van de Kustwacht die toch al op zee aanwezig is. Zo’n schip is een perfect platform voor de drones van de ILT.”

Een droneteam van de ILT vaart mee aan boord van de Multraship Protector.

Efficiënter

“Danzij de inzet van drones kunnen we containerschepen op volle zee controleren voordat zij de haven inkomen. Hierdoor is het toezicht op containersjorringen een stuk efficiënter geworden”, legt Norwin uit. Onder de drones hangt een camera die containerschepen op zee fotografeert. Die foto’s kunnen van dichtbij en op een veilige manier gemaakt worden.

Hard nodig

De controles op containersjorringen zijn hard nodig, vertelt Norwin. “We hebben bij een soortgelijke actie in 2022 geconstateerd dat bijna een kwart van de containerschepen de lading niet had vastgezet volgens de daarvoor geldende regels. Ook dit jaar zien we tot nu toe hetzelfde percentage overtredingen. Dankzij de samenwerking tussen de ILT en de Kustwacht kunnen we deze overtredingen beter opsporen en handhavend optreden.”

Kijk mee met inspecteur Erik bij een drone-inspectie op de lading van containerschepen op zee (Video: Inspectie Leefomgeving & Transport).

The post Drone-controles op sjorringen aan boord van containerschepen appeared first on Kustwacht Nederland.